23. heinäkuuta 2015

Ennakkotilasitko sen?

Doom niitti maailmalla mainetta
Sharaware-versionsa ansiosta(infinispace.net)
Guess Who's Back? Shareware is Back!
Pre-order bonus, Day1 access, Exclusive content, Season Pass, DLC...Tästäkö pelaamisessa on nykyään kysymys? Videopelit pilkotaan yhä useampiin erilaisiin versioihin ja näitä sirpaleita kaupitellaan eri jälleenmyyjillä. Puhutaan lisäsisällöstä ja ennakkotilaajien eduista, mutta yhä useammin varmaa on se että suuri osa pelaajista ei pääse kokemaan kaikkea pelinsä sisällöstä.

Tuntuu että olemme taantuneet pelaajina, ja ennen kaikkea kuluttajina, kun olemme hyväksyneet maksullisen Sharewaren karun comebackin. Aikaisemmin Shareware-pelejä saatettiin jakaa ilmaiseksi tai myydä pikku rahalla ja sen jälkeen peliin oli ostettavissa lisää sisältöä, esimerkiksi lisäominaisuuksia, tasoja tai pelihahmoja. Tunnetuin esimerkki tästä lienee ilmaisena maistiaisena aikoinaan jaettu Doomin Shareware, joka levisi kulovalkean tavoin. Nykyisin meininki on vaan astetta härskimpää: Maksat täysihintaisesta tuotteesta ja saat pulittaa vielä verirahat päälle, jos siis niin haluat, pakkohan ei ole.

Enää edes Season Pass ei ole takuu siitä että pelaaja
saa kaiken peliin julkaistun sisällön (yellowstonebearworld.com)
Game of the Year, Complete ja muut koiruudet
Osa pelaajista on alkanut karttamaan ennakkotilauksia ja DLC-rumbaa odottelemalla että pelistä julkaistaan "Game of the Year"- tai "Complete"-versio, joka vastaa entisaikojen "täyttä" videopelikokemusta. Toinen vaihtoehto kuluttajalla on tulla puoleen väliin ja ostaa pelintekijöiden kaupittelema Season Pass, joka takaa sen että saat kaiken lisäsisällön, karvan verran huokeampaan hintaan. Pelejä markkinoivat tahot ovatkin huomanneet tämän porsaanreiän ja osa on jopa kehittänyt lisäkoiruuksia pelaajien päänvaivaksi. On nimittäin pelejä, joissa edes Season Passin ostaminen ei takaa sitä että saat käsiisi KAIKEN lisäsisällön, joka peliin julkaistaan. Näin pelaaja joutuu siis kuitenkin törsäämään Season Passin lisäksi rahaa yksittäisiin lisäsisältö-paketteihin saadakseen täyden pelikokemuksen. Tätä ratkaisua saatetaan perustella mm. kyseisen konsolin eksklusiivisella lisäsisällöllä, jonka vuoksi se ei kuulu Season Passin piiriin. Just.

Yleensä ennakkotilaajan ilot jäävät lyhyeeseen. (dualshockers.com)
Kannattiko se?
Toisinaan ennakkotilaajille luvatut lisäsisällöt ja bonukset ovat arvonsa puolesta lievästi sanoen kyseenalaisia. Suuresta markinoinnista ja hypestä huolimatta lopputulos voi olla ihan mitä tahansa, usein omituisenkin puolihuolimatonta työtä. Esimerkki edellisestä: Batman: Arkham Knightin ennakkotilaajille tarjottiin lisäsisältönä Harley Quinnin Story Packia, jonka sisältö on kestoltaan parhaimmillaankin 10-15 minuuttia. Olkoon sisällön laadusta mitä mieltä tahansa, se on kestonsa puolesta liian lyhyt. Toisinaan ennakkotilaus saattaa oikeuttaa siihen että saat käsiisi tukun pelimaailman sisäistä valuuttaa tai pelihahmon ominaisuuksia, taaten näin nopeamman etenemisen pelissä. Tai sitten saat peliin ylimääräisen skinin taikka pari, ylimääräisen kartan tai aseen.

Nyrkkisääntönä onkin se että Pre-Order bonukset tarjoavat lyhytkestoista iloa pelaajalle ennen varsinaisen DLC-myllytyksen alkumista. Konnankoukkuna Pre-Order bonukset tuppaavat usein loppupeleissä sisältymään Season Passiin tai myöhempään "Game of the Year"-versioon. Tällöin ennakkotilaaminen on perusteltua jos haluaa päästä jonon ohitse, kokea jonkun tietyn osion tai ominaisuuden pelissä ennen muita. Tästä huvista saa kuitenkin maksaa kympin, ehkä parikin enemmän. Mutta kun kaikki nämä asiat ynnätään yhteen, esiin nousee väkisinkin kysymys: Ennakkotilaus, kannattaako se?

Ennakkotilaisitko sen?
Lukuisista (houkuttelevistakin) tilaisuuksista huolimatta olen itse yleensä antanut Pre-Ordereille palttua. Ne pari kertaa jolloin olen pelin ennakkotilannut (Batman: Arkham Origins ja Batman: Arkham Knight) tein sen ainoastaan jotta saisin pelin varmasti käteeni julkaisupäivänä, en bonuksien vuoksi. Samanlaista käytöstä suosittelen muillekin ennakkotilaamista harkitseville. Ennen kaikkea kannattaa käyttää aina ensin päätänsä ja sitten vasta lompakkoa!

Varmaa on vain yksi: Ikävöin vanhoja, hyviä aikoja. Niitä aikoja jolloin sait koko pelin 50-60 eurolla, aikoja jolloin kukaan ei ollut vielä kuullutkaan Season Passista...Onneksi aina on retro! Siihen turvaan, tulevaisuudessakin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti