30. heinäkuuta 2015

15 Years After: Heroes of Might and Magic III: Complete

Johdanto
Eli nyt olisi tarkoituksena aloittaa uusi artikkeleiden sarja, jossa pureudun 5,10,15 tai jopa 20 vuotta sitten tehtyihin peleihin ja pelisarjoihin. On tullut aika tarkistaa onko mestareiden tenho säilynyt ja vieläkö vanha jaksaa viehättää. Pelkkä ajatuskin saa sisäisen nostalgikkoni sukat pyörimään jalassa ja pelihousujen puntit tutisemaan! Sen enempää empimättä tartun ensimmäiseen kuumaan perunaan: Heroes of Might and Magic 3: Complete PC:lle.


Päättymätön tarina
Harvaan peliin on ahdettu sisältöä kaksin käsin, mutta Heroes of Might and Magic 3:sen Completessa sitä on! Kaksi lisäosaa ja pääpelin sisältävä paketti pitää sisällään satoja skenaarioita, kymmeniä kampanjatehtäviä ja kourallisen erilaisia rotuja, joilla taistella fantasiamaailmassa. Edutukseen kuuluu niin ihmiset, örkit, haltiat ja kääpiöt kuin demonitkin. Jos tämä ei vielä riitä niin mukana tulee helppokäyttöiset työkalut, joilla kaltaiseni kädetön kohmelokin osaa luoda varsin kuranttia lisäsisältöä. Jos ei itse halua lähteä luomistalkoisiin niin huoli pois! Fanien tekemiä karttoja löytyy netistä tuhansittain, aina historialliselta pohjalta Taru Sormusten Herraan asti.

Vuoropohjaista strategiaa ja roolipeliä sekoittava konsepti toimii kehvelin hyvin. Tavoitteena on rakentaa omana tukikohtana toimiva linna täyteen kukoistukseen, kasvattaa armeija, vallata vihollisten linnat, etsiä aarteita ja tehdä questeja. Tekemistä piisaa uskomattoman laajoissa maailmoissa, joissa voitonehdot vaihtelevat aina tietyn sankarin kukistamisesta aikarajan umpeutumíseen tai jonkin hirviön nitistämiseen. Peliä voi pelata aina puhtaasti roolipelinä hirviöitä mätkien, parempia kamoja haalien ja sankariaan kehittäen. Toisaalta voit olla oiva strategisti hamstrata itsellesi tärkeimmät resurssit ja käydä kaupppaa niistä liittolaistesi kanssa. Jotkut taas haluavat tutkia maailmaa ja löytää salaisuuksia. Voittoon on monta tietä ja Heroes ei pakota ketään valmiiseen muottiin.
Pelimaailma on täynnä kaikkea
kivaa ja kimmeltävää! (gamehubcentral.com)
Ken miekkaan tarttuu...
Yhteydenotot selvitetään taistelukartoilla. (gamespot.com)
Kun eri valtakuntien sankarit kohtaavat pelilaudalla peli siirtyy heksoilla kukitetulle taistelulaudalle, jossa sankareiden mukana kuljettamat armeijat selvittävät keskenään välinsä. Nokkapokkaan voi myös yrittää vaikuttaa sankareiden heittelemillä loitsuilla. Voittaja palkitaan kokemuspisteillä, artefakteilla (, jotka buustaavat sankarin ominaisuuksia) ja uusilla taidoilla. Peliä voikin paikoin pelata puhtaana roolipelinä, vaikka grindaukseen ei tarvitsekaan tukeutua nopean hahmokehityksen ansiosta. Tekoäly pelaa varsin mukavasti pelaajan pussiin ja haastetta pukkaa. Myös ihmispelaajia saa peliin mukaan, jos ei nettipelin avulla niin hotseat-muodossa ainakin. Tällöin toinen pelaaja aina odottaa vuoroaan kiltisti näppiksen syrjässä.

Kuningaskuntaa ei rakennettu päivässä. (shop.ubi.com)
Who would build a kingdom for me?
Valtakunnan rakennuksen A ja O ovat linnaan rakennetut lisäsiivet, jotka mahdollistavat suuremmat tulot per päivä. Kullan lisäksi myös muut resurssit näyttelevät suurta roolia linnoituksen vahvistamisessa ja armeijan rekrytoinnissa. Pitkin pelikarttaa on jemmattu louhoksia, joista näitä resursseja (puu, kivi, kristallit, jalokivet ym.) on mahdollista haalia. Huomionarvoista on että nämä louhokset tuppaavat olemaan monsterien vahdinnassa, jotka täytyy häätää ennen kuin louhoksen saa haltuunsa. Myös viholliset kilpailevat samoista aarreaitoista, joten omat resurssit kannattaa turvata ajoissa. Lopulta on aika jättää kotilinna oman onnensa nojaan, tarttua miekkaan ja lähteä tutkimaan ympäröivää pelimaailmaa. On tullut aika etsiä rikkauksia ja valloittaa vieraat maat oman lipun alle. 

Tulta ja tappuraa
Musiikillisesti peli on edelleen yhtä pätevä kuin aina ennenkin. Suloiset sävelkulut hyväilevät aisteja, tosin monsterien örinät saattavat tuntua joidenkin korviin turhan korskeilta. Itseäni moinen ei haitannut. Kovimman kolauksen peli on kuitenkin kokenut visuaalisesti. Grafiikan ikääntyminen ei ehkä paista läpi niinkään varsinaisella pelilaudalla kuin taistelutilaan siirryttäessä. Hirviöiden ja sankarien spritet kertovat karua totuutta 15 vuotta vanhasta pelistä. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon että kyseessä on strategiapeli, jossa olennaisinta ei ole silmäkarkki vaan rautainen pelimekaniikka.

Ja mitä tulee pelimekaniikkaan niin juuri sillä sektorilla Heroes 3 nappaa pisteet kotiin. Lähes loputon uudelleenpeluuarvo, loputon valikoima skenaarioita, karttaeditori ja rautainen pelimekaniikka takaavat sen että Heroes 3:nen on nyt yhtä kovaa kamaa kuin aina ennenkin! Jos satut löytämään pelin ja et vierasta roolipelausta ja strategiaa niin edessäsi on yllättävänkin syvällinen ja haastava kokemus. Liity mukaan seikkailuun ja laita kuningaskuntasi kartalle!

Arvosana: (PC:llä)
10/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti