1. kesäkuuta 2015

Arkham Knight...vain keskinkertaisen hyvä???

Olen saanut aimo annoksen Scarecrown fear toxinia. Pelkään että peli jota olen odottanut kuin kuuta nousevaa plus-miinus vuoden (Batman: Arkham Knight) ei ehkä täytäkään kaikkia odotuksiani. Ehkä kyseessä on traileriähky tai sisälläni kitisevä fanipoika, jonka odotukset ovat nousseet taivaisiin  keskustelufoorumien ja youtube-pätkien avulla. Realismi on siis taas lentänyt, kuin varkain, ikkunasta ulos ja huomasin kelluvani hype-pilvessä. Toinen syy Arkham Knight-laskuhumalaan saattaa olla geopoliittinen, olenhan perisuomalainen peruspessimisti, joka suhtautuu kyynisesti kaikkeen hyväksi haukuttuun.
Kumpi on Arkham Knight-pelin faneille suurempi uhka: Hype vai Scarecrow? (giantbomb.com)
Nyt kuitenkin on niin että Arkham Knight on, lukuisten viivytysten jälkeen, tulossa kauppojen hyllyille ja sekös minua pelottaa. Allekirjoittanut on nimittäin alkanut näkemään (tai on ainakin näkevinään) traileri-kulissin toiselle puolelle ja sieltä on paljastunut asioita, jotka ovat Arkham-faneille aikamoisia pelkoja pyllyssä.


1) Rajoitettu Dual Play-ominaisuus:
Arkham Knightin trailerit ovat paljastaneet että pelissä on mahdollisuus heittäytyä saumattomasti myös lepakkomiehen liittolaisten bootseihin (Robin, Catwoman, Nightwing). Yhteistyön huumassa tekoäly ottaa pelattavakseen toisen sankarin ja pelaaja toisen. Tämä tarjoaa varsin messeviä mätkintähetkiä batman-faneille, kun huone tyhjenee rosmoista lepakkoperheen nyrkkikyllikki-baletin säestyksellä. Lisäksi on myös vahvistettu, että jokainen näistä liittolaisista tulee avustamaan Yön Ritaria jonkin vihollisen kengittämisessä. Tämä on siis jo tiedossa.

(digitaltrends.com)
Vaan entäpä jos apurihahmojen käyttö on rajoitettu vain tiettyihin, ainoastaan sisätiloissa tapahtuviin nujakoihin. Tätä tukee erityisesti se väite, että jo useammista paljastetuista paljastetuista Dual Play-kuvista huolimatta, yksikään Dual Play-kohtaus ei ole tapahtunut ulkoilmassa. Tämä ei olekaan mikään yllätys, kun asiaa miettii. On nimittäin merkittävästi helpompaa mallintaa tekoäly toimimaan rajoitetussa sisätilassa kuin käytännössä avoimessa Gothamissa, jossa taistelu saattaa tapahtua tai jatkua missä tahansa. Dual Play on siis, mitä todennäköisimmin, sidottu tiettyihin tehtäviin. Nämä tehtävät suoritettuaan apupoika (tai -tyty) jää "vartioimaan vihulaisen hallussa pitämää Gotham Cityn kaupunginosaa. Tällöin peli hienovaraisesti pelaa liittolaisen pois pelistä ja yhteistyö Batmanin kanssa raukeaa, loppupeliksi. Batmanin osa on jatkaa eteenpäin, yksin...

2) Liittolaisten Free Roam-mahdollisuudet:
Arkham Cityn jälkeen pelaajat olivat närkästyneitä siitä että, ottaen huomioon kattavan pelihahmokaartin, vain Batman ja Catwoman olivat ns. Free Roam-hahmoja, joiden avulla pelaajat kykenivät tutkimaan Arkham Cityn salaisuuksia pääpelin jälkeen. Nyt, Rocksteadylla on viimeisen Batman-pelinsä myötä näytönpaikka: Fanilaumat toivovat Free Roam-pelaamista kaikille mahdollisille hahmoille.

Itse olen karvan verran realistisempi ja rohkenen toivoa Free Roamia vain Batmanin liittolaisille (Robin, Catwoman, Nightwing). Pidinkin tätä, monen muun fanin lailla, melkein vahvistettuna tietona, kunnes huomasin keskustelupalstojen syvien rivien säkeet. Siellä epäiltiin tätä toistuvasti vetämällä esiin lisääntyvät työtunnit, jotka liittolaisista tulisi per hahmo, jos ne suunniteltaisiin tukemaan Free Roamia. Puhuttiin lisääntyneiden animaatioiden määrästä, ääninäyttelyn määrän lisääntymisestä ja ennen kaikkea lisätyöstä jo muutenkin isotöiseen projektiin.

Edellinen argumentti voidaan (teoriassa) kuitenkin vielä sivuuttaa DLC:n lupauksilla. Peliin on nimittäin vahvistettu sivuhahmoille pyhitettyjä soolotehtäviä, jotka kantavat liikanimeä "Gotham City Stories". Näiden tarinoiden lähimmäksi vertailukohdaksi on asetettu Arkham Cityn Catwoman-episodit, joissa oli Free Roam-mahdollisuus. Nämä soolot vaativat kuitenkin että sivuhahmoihin täytyisi laittaa astetta enemmän työtä ja suunnittelua kuin ihan perus-extrahahmoihin (Red hood, Harley Quinn). Epäilevänä Tuomaksena isken taas väliin ja muistutan myös muista arkham-sarjan DLC-stoorilisäreistä (Harley Quinn's Revenge ja Cold Cold Heart). Toisessa pelimaailma oli putki-kertaa-putki-kertaa-putki, toisessa oli mahdollisuus rajalliseen Free Roamiin (murto-osalla pääpelin pelialueesta). Todennäköisimpänä pidän että Gotham Cityn stoorit sijoittuvat tiettyyn Gothamin kaupunginosaan, jossa pelihahmo häärii. Parhaimmillaankin pystymme Free Roamaamaan siinä kaupunginosassa, mutta vain siinä.
 

Gotham City Storiesit tarjoavat lisäsisältöä sivuhahmoille.
Free Roamia ei tosin ole mainittu sanallakaan. (gameinformer.com)
Toinen merkittävä argumentti apureiden Free Roamia vastaan on liikkuminen (entistä isommassa) kaupungissa. Gotham Cityn suuren koon vuoksi ja siksi että apureilta puuttuu Batmobilen kaltainen nopeampi liikkumisväline pidettään epätodennäiköisenä, että sivuhahmot saisivat Free Roamata.Toisaalta taas on nostettu esille Batwing, jonka roolista varmaan saammekin piakkoin tarkempaa tietoa. Batwingin rooliksi on epäilty, paitsi erilaisten välinepäivitysten kiikuttaminen Batmobileen ja Batmanille, niin myös Arkham Originsmainen Fast Travel-systeemi, jolla liittolaiset voivat lepakkosiiven avulla kulkea pidempiä matkoja Gothamissa. Tarkempaa tietoa tästä saamme varmaankin jossakin tulevassa Arkham Insider-videossa....

3) Harley Quinn ja Red hood: Initation all over again?
Ne jotka muistavat Arham Originsissa (v)esitetyn Initation-tehtäväsarjan eivät voi olla pelkäämättä Harley Quinnin ja Red hoodin lisäsisällön vuoksi Arkham Knightissa. Initation muodosti sarjan löyhästi yhteennivottuja Challenge-mappeja, joiden oli tarkoitus hahmottaa Bruce Waynen ensimmäisiä askelia matkalla kohti Yön Ritarin manttelia. Käytännössä kyseessä oli viihdyttävä mutta tarinallisesti mitäänsanomaton sekasotku, jota pelasi, mutta ei voinut olla miettimättä potenttiaalia, joka jäi käyttämättä.

Alustavasti on annettu ymmärtää että Harley Quinn ja Red hood tulisivat molemmat saamaan samanlaisen Challenge-mappien muodostaman tarinajatkumon. Harley Quinnin tehtäväksi muodostuu Poison Ivyn vapauttaminen Blüdhavenin poliisiasemalta. Red hoodin vaiheista emme tiedä muuta kuin että häntä tulee motivoimaan yksinkertaisesti kosto. Toivon että Rocksteadyllä on astetta enemmän kunnianhimoa kuin Warner Bros. Games Montrealilla Initationia suunnitellessaan. Näissä molemmissa hahmoissa olisi myös rutkasti mahdollisuuksia syvempiinkin tarinakiekuroihin, Free Roamiin tai vaikka mihin. 
Red hood saa epämääräisesti nimetyn "Story Pack"-sisällön Arkham Knightiin .(gamepur.com)

Realitycheck:
Kun kaikki faktat lyödään tiskiin on varmaa että luvassa on yllättävänkin perinteinen Arkham-sarjan eepos, niin hyvässä kuin pahassakin, pikku uudistuksilla ryyditettynä. Mitään jumalpeliä ei siis kannata tälläkään odottaa. Nurinani Dual Playstä ja liittolaisten Free Roamista on kuitattavissa sillä, että hyvinhän Arkham Asylum ja Arkham Originskin hoitivat hommansa, ilman ylimääräisiä Free Roam-hahmoja, Dual Playta tai muuta sälää. Voikin olla satavarma että luvassa on poikkeuksellisen hieno BATMAN-kokemus, vaan ei täydellinen peli, joka kattaisi jokaisen sivuhahmon kaikki nyanssit ja aspektit.

Kesäkuun 23. päivä se nähdään...

BE
THE
BATMAN

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti