16. lokakuuta 2015

Modern Gaming Rant 2.0

Tapaus: ...Puuttuvan manuaalin pulma

Karsintoja ja säästöjä on sattunut ennenkin peliteollisuuden tuoksinnassa, mutta pian tilanne alkaa olla kestämätön. Aikaisemmassa postauksessa olin ruotinut pelimanuaaleja, sitä kuinka ne ovat muuttuneet helakoissa väreissä paistatelleista kirjasista mustavalkoisiksi muutaman sivun läpysköiksi. Nyt on kuitenkin omalle kohdalleni osunut niin monta laakia että, kissa on pakko nostaa pöydälle, vaikka sitten toistamiseen.

Minecraft ja puuttuvan manuaalin metsästys!
(store.xbox.com)
Ensin siis kajottiin manuaalien väreihin, mutta nyt ne mokomat meinaavat viedä sisällönkin! Niinkin hieno, monimutkainen ja syvällinen kokemus kuin Minecraft onkin niin sen ohjekirjanen on tiivistetty yhteen (kaksipuoleiseen) sivuun. Siis yhteen sivuun! Siinä pitäisi sujuvasti selittää Minecraftin eri pelimuodot, craftaamisen jalo taito, moninpeli, näppäimet, pelimaailman ekosysteemi, floorat ja faunat. Ja katin kontit! Pelimanuaalin yhteen sivuun on kasattu hätäinen sepustus ohjaimen näppäinkartaista (sekin neljällä kielellä!). Manu ei edes yritä selittää mitä eri toiminnot tarkoittavat vaan kuittaa tylsästi että L2 käyttää ja R2 louhii. Siis että mitä käytetään tai mitä louhitaan?! Eipä olisi ennen mennyt moinen läpi (ainakaan oman muistini mukaan)! Toki Minecraftista löytyy pelinsisäinen tutoriaalijakso, mutta niin on löytynyt monista vanhoistakin peleistä, missä on myös ollut manuaali mukana.

Ja jos yhden sivun manuaalit on vielä jotenkin sulatettavissa niin entäpä nämä seuraavat hengenheimolaiset: Pelit ilman manuaalia. Olen ihan 100% tosissani! Uusissa, kalliissa, AAA-peleissä (mm. Batman: Arkham Knight, Saints Row IV: Re-Elected + Gat out of Hell) löytyy pari DLC-lappusta (, jos löytyy niitäkään), mutta ohjekirjasta ei ole tietoakaan. Kyse ei ole siitä että olisinko tarvinnut ohjekirjaa pelejä pelatessani, vaan siitä että on olemassa ihmisiä jotka saattavat niitä tarvita esim. tarkistaakseen manuaalista jonkun asian pelimaailman lainalaisuuksista. On pöyristyttävää että n. 70e maksavan uuden videopelin ostaja ei saa mukanaan edes mustavalkoista läpyskää, joka nykyisin toimittaa ohjeiden virkaa monissa peleissä! Erilaisen mielipiteen omaavat voivat lukaista postaukseni pelimanuaaleista ja nikotella hämmästyksestä. Ennen oli paremmin, sanonpahan vaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti