27. tammikuuta 2016

Arvostelu: Batman: Arkham Knight (PS4)

Nyt katsotaan onko Arkham Knightista mihinkään!
(tilt.fi)
(Sisältää Spoilereita!!!)

Batman: Arkham-pelit ovat olleet intohimoni ja pelisarjan viimeisintä osaa on käsitelty aina Valvomo-blogin ensimmäisestä postauksesta lähtien, hartaasti. Tähän mennessä Batmanin ja Arkhamin-aihetta sivuavia postauksia on tullut julkistettua Valvomoon aivan mahdoton määrä, joten kyse on ollut aina enemmän tai vähemmän fanaattisesta Bat-fanituksesta. 

Be the Batman...Again?
Noin puolisen vuotta sitten kauppoihin saapunut Rocksteadyn viimeinen Batman: Arkham-peli, Batman: Arkham Knight tarjoili eeppisen loppuratkaisun suositulle pelisarjalle. Itse hankin pelin ennakkotilauksen kautta (sain Harley Quinn's DLC:n ja PS4:sen yksinoikeussisällön) sekä peliin Season Passin. Ja myönnän: Olin innoissani, olin myyty. Olihan yksi kaikkien aikojen lempipelisarjoistani, pitkän odotuksen jälkeen, taas täällä. Arkham Knightin pääjuoneen en mene enää sen syvemmälle kuin että se sisältää aikaisempaa tiukempia juonikäänteitä, osa tosin melko ilmeisiä. Juoni on kuitenkin hyvä. Toisaalta pelin tarinan sisältö on paikoin hyvin rajoitettua, Batmobilea on paljon ja kaikkialla ja pomo-ottelut on usein tiivistetty Quick-Time Eventeiksi tai välinäytöksiksi. Usein pomo-ottelu tarkoittikin (jälleen) normivihujen kurmoittamista niin että pomo oli vain paikalla todistamassa tätä juhlaa (esim. Riddler, Professor Pyg ja Two-Face, Deacon Blackfire). Tämä oli iso pettymys ottaen huomioon kuinka Rocksteady korosti hienoa roistovalikoimaa pelin trailereissa. 
Batman ja Robin keskustelevat ennakkotilaamisesta.
(Pinterest.com ja oma tuotos)

Entäpä minkälainen itse peli oli ilmestyessään? Arkham Knight julkaistiin kohtalaisen riisuttuna mallina. Jopa niin riisuttuna etten tohtinut edes antaa paketille arvosanaa ennen kuin kaikki pelin lisäsisältö oli julkaistu. Tämän tekeleen nimissä on nimittäin myyty karkeita Pre-Order bonuksia (esim. Gamestopin yksinoikeutena markkinoitu Red Hood-DLC, jonka kestoksi paljastui alle 10 min.), konsolikohtaisia yksinoikeussisältöjä, Season Passeja ja ties mitä. Jopa gigojen päivityksillä on yritetty paikkailla sitä että Arkham Knight oli julkaisunsa alla vielä kovin, kovin vaiheessa.



Tiedän mitä pelasit viime kesänä

Jos kesäkuussa 2015 julkaistua Arkham Knight-peliä pitäisi jotenkin kuvata niin käyttäisin sanoja: Hukattu potenttiaali. Ei se peli huono ollut, ei todellakaan. Päinvastoin, monessa mielessä Knight on Arkham-sarjan paras osa. Mutta mitä pelin sisältöön tulee niin monet asiat olivat hyvin keskinkertaisia tai loistivat poissaolollansa jättäen jälkeensä kysymyksen: Jos tämä tosiaan on Rocksteadyn viimeinen Batman-peli niin miksi asioita ei vedetty tappiinsa? Miksi pelin edellinen osa, Arkham City, tarjosi pelaajille niin paljon enemmän sisältöä kuin jälkeläisensä?


Jos Arkham Knight kärsi vielä julkaisuhetkellä lapsentaudeista niin nyt, puoli vuotta myöhemmin, kaiken pitäisi olla toisin. 40 euron Season Passilla kustannettu lisäsisältö on julkaistu ja edessäni koko komeudessaan. Pian on aika katsoa tarjosiko passi rahoilleni vastinetta. Tarkemmat erittelyt yksittäisistä DLC-sisällöistä löytyvät blogin Batman-välilehden alta sekä tästä arvostelusta.

Rocksteady, DLC & Fanit
Rocksteady on ottanut kiitettävästi fanit huomioon DLC:n suunnittelussa. Tämä näkyy mm. Skineissä (Arkham Knight-skini, Yön Ritari-skini ja AMOF-skini Harley Quinnille), AR-kartoissa (hahmonvalintaominaisuus, sisätiloihin suunnatut kartat, vähennetyt siniset seinät ja neljään erään jaetut Combat-kartat). Tämän lisäksi peliin on ympätty fanien iloksi myös Photo-mode ja omituisempi BigHead-tila. Pelaajayhteisö on saanut vaikuttaa pelin lisäsisältöön myös Community Challenge Map Packin myötä, jonka ansiosta saimme nauttia kuudesta AR-kartasta, jotka pohjautuvat vanhoihin Arkham-peleihin. Ei kannata myöskään unohtaa kuutta AR-karttaa, jotka pohjautuvat Arkham Episodeihin, jotka saimme kun Nightwingin Story Packin lyhyydestä ja sisällöstä nousi hirveä haloo.

Nämä asiat ovatkin nostaneet pelin arvoa aivan merkittävästi ja olisi päinvastoin kauhea ajatella miten keskinkertaiseksi Arkham Knight olisi jäänyt ilman loistavaa yhteisöänsä. Hatunnostonarvoista on myös se että suurin osa (ellei kaikki) näistä päivityksistä ja lisäsisällöistä ovat olleet ilmaisia. Hyvä siis Bat-yhteisö ja hyvä Rocksteady!

Totuuden hetki
On vihdoin tullut aika antaa risuja ja ruusuja. Aika selvittää onko Arkham Knight se täydellinen Batman-kokemus joksi sitä markkinoitiin vai vain melkoisen hyvä peli. Tuumasta toimeen! (En anna arvosanaa WayneTech Upgrade-DLC:lle, koska sen saa pelin läpipeluun myötä kuitenkin.)

Lienee varmaan turha loppuun lisätä että kaikki seuraavat arvosanat ym. ovat omia mielipiteitäni eikä niitä kannata ottaa yleisenä totuutena (ei sillä etteivät ne voisi pitää paikkaansa!).


Pääpeli: 8/10

(pelin perusversio, ilman Season Passin lisäsisältöjä)
Päätarina: 8/10
The Perfect Crime 9/10
Riddler's Revenge 8/10 (ilman trophyjen keräämistä)
The Line of Duty 8/10
Gotham on Fire 7/10
Heir to the Cowl 8/10
Creature of the Night 8/10
Campaign for Disarmament 7/10
Own the Roads 7/10
Armored And Dangerous 7/10
Occupy Gotham 8/10
Friend in Need 7/10
Lamb to the Slaughter 7/10
Gunrunner 10/10
Two-Faced Bandits 9/10

Pääpelin AR-kartat: 8/10

Combat: 8/10
Combo Master 8/10
Tower Defense 6/10
Gotham Knights 8/10
Azrael's Atonement 10/10

Predator: 8/10

Revive and Reshine 8/10
Terminal Velocity 9/10
Under the Pale Moonlight 8/10
Smash and Grab 8/10

Batmobile Races: 8/10

Midnight Fury TT 8/10
City Heat TT 7/10
Mental Blocked 9/10
The Crushonator 8/10
Condamned 7/10

Batmobile Combat 9/10

One Man Army 8/10
Untouchable 9/10
Natural Selection 8/10
Slumdog Billionaire 9/10

Batmobile Hybrid: 8/10

Road Rage 9/10
David and the Goliath 6/10
Drone Zone 8/10
Big Game Hunter 6/10
Seek and Destroy 8/10
Knight Time Strike 8/10

Lisäsisällöt:


Story Packs: 7/10


Harley Quinn's Story Pack: 6/10
Red Hood's Story Pack: 7/10
Batgirl's Story Pack: A Matter of Family: 7/10
Scarecrow's Nightmare Mission Pack: 8/10
Nightwing: GCPD Lockdown: 6/10 +1 lisäpiste lisätyistä AR-tasoista
Catwoman: Catwoman's Revenge: 7/10 +1 lisäpiste lisätyistä AR-tasoista
Robin: A Flip of a coin: 7/10 +1 lisäpiste lisätyistä AR-tasoista

Batman: Season of Infamy: 8/10


Beneath The Surface (Killer Croc) 9/10
In From the Cold (Mister Freeze) 8/10
Wonderland (Mad Hatter) 8/10
Shadow War (Ra’s Al Ghul) 8/10

Legendaariset Batmobile-radat & Skinit: 8/10


Classic Batmobile-skin: 8/10
(PS4-yksinoikeusskini) 

Year 1989-Batsuit & Batmobile: 8/10
Cobblepot's Causeway & Joker's Parade 

Tumbler & Dark Knight-Batsuit 8/10
Ashes & Cataclysm + Yön Ritari-skini

Classic 60's Batmobile,  60's Robin & Catwoman skin:  9/10
Batcave Set & Penguin’s Dockyard

Batman vs. Superman Batmobile & Batman-skin: 7/10
Wayne Tech Track Pack: Loop & Proving Ground

Robin-skin & Robin's Batmobile-pack:  8/10
Robin Batmobile & Original Tim Drake-skin

1970's Batmobile skin 8/10

Riddler Themed Batmobile skin 8/10

Arkham Asylum-Batmobile skin 6/10

Rocksteady's Batmobile skin 7/10 

Prototype Batmobile (8/10)

Pelihahmojen Skinit: 8/10


Batman Beyond: 10/10
Dark Knight Returns: 7/10
Classic Adam West Batman: 8/10
Arkam Asylum Batman-skin: 10/10
90's Catwoman: 7/10
One Year Later Robin: 9//10
Arkham Origins Batman: 10/10
Iconic Black-Grey Batman: 7/10
70's Batman: 7/10
Arkham City Nightwing: 9/10
New 52 Batman: 8/10
New 52 Robin: 6/10
New 52 Nightwing: 7/10
Batman: 1st Appearance-skin: 6/10
Red Hood's Arkham Knight-skin: 10/10
Harley Quinn's Classic-skin: 10/10
Batman: Noel-skin: 7/10
Batman Inc.-skin 8/10

Crimefighter Challenge Maps: 9/10

Crimefighter Challenge Maps #1 7/10
Crimefighter Challenge Maps #2 9/10
Crimefighter Challenge Maps #3 8/10
Crimefighter Challenge Maps #4 9/10
Crimefighter Challenge Maps #5 7/10
Community Challenge Map Pack 8/10
+1 Lisäpiste loka-/marraskuun päivityksistä, joilla lisättiin AR-karttoihin hahmonvalintamahdollisuus Combat- ja Predator-tiloihin.

Yhteenveto:
Onko Arkham Knight sitten se ultimaalinen Batman-elämys, jota markkinoitiin mainoslauseella: Be the Batman? No ei ihan. Enemmänkin näkisin sen eräänä Rocksteadyn lähestymistapana Batmaniin tarinassa, jossa ratkotaan rikoksia, mäiskitään rosmoja DualPlayn siivittämänä, ajellaan ja räiskitään tankki-Batmobilella ja liidellään isossa Gothamin keskustassa. Mutta suuriakin suurempien räjähdysten lomasta näkee että paljon, niin paljon olennaista puuttuu. Jo pelin ensimmäisissä trailereissa esitelty Batcave loistaa täysin poissaolollansa. Samoin Batwing jää mitäänsanomattomaksi kuriositeetiksi, joka esiintyy vain välivideoissa. Siinä mielessä Arkham Origins onnistuikin paremmin tavoittamaan Bat-hengen.

Mutta kun miettii huippuunsa hiottua Combattia sekä Predatoria niin ei voi kuin nyökytellä Arkham Knightin suuntaan. Toisaalta Rocksteady on heivannut kelkasta paljon olennaistakin: Mm. AR-kampanjat sekä AR-karttojen muokkausmahdollisuudet. Toisaalta tilalle on isketty monet Batman fanien lempi-Batmobilet ja pelihahmojen skinit. Samoin pelattavia hahmoja ja Story Packeja löytyy laidasta laitaan. Toisaalta taas toisilta hahmoilta puuttuu merkittäviä gadgetteja (esim. Robinin ja Nightwingin Smoke Pelletit) ja Story Packit ovat (Batgirliä lukuunottamatta) huitaistu poskeen kymmenessä minuutissa. Samaa linjaa noudattaa myös pelin päätarina, jonka täytteenä on toinen toistaan upeampia superroistoja (Poison Ivy, Harley Quinn, Penguin, Two-Face, Deathstroke, Scarecrow ja Arkham Knight), joiden pomomatsit on skipattu joko täysin tai latistettu yhden napin QTE:eiksi. Tai tankkimatseiksi, niin kuin Arkham Knightin kohdalla! Ajatella, että peli ei edes sisällä Batmanin ja Arkham Knightin välistä nyrkkisavottaa! Arkham Knightinhan oli tarkoitus olla ensimmäinen vihollinen joka pystyisi haastamaan Batmanin myös fyysisellä sektorilla! Tämä ristiriitaisuus jo itsessään estää Arkham Knightia nousemasta edeltäjiensä yläpuolelle.

Kokonaisuutena sanotaankin siis että kyseessä on hyvä Batman-peli, Arkham Originsin tapaan. Ei enempää mutta ei missään tapauksessa myöskään vähempääkään. Lukuisat menetetyt mahdollisuudet estävät sitä kuitenkin nousemasta kaikille suositeltavaksi super-hyper-klassikoksi Arkham Cityn tapaan. Onneksi Season Passin myötä erilaisia skinejä ja AR-karttoja on riittämiin pitääkseen pelin hengissä ja taaten sille pitkän elinkaaren myös tarinamuodon ulkopuoleltakin.

Arvosana: (PS4:llä)
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti