28. joulukuuta 2015

Videopelit ja Naiset

Päättymätön Narina
Videopelit ja naiset, naiset ja videopelit. Tässä on kuuma peruna, josta on tullut väännettyä velliä rakkaan avopuolisoni kanssa kerta jos toinenkin. Niinkin kivoja kuin seksistisesti asetetut (asutetut) naishahmot ovatkin peleissä niin välillä toivoisin muutakin. Ja niin toivoisi neitinikin. Ja ymmärtäähän sen jos kaikkiin naispelaajiin ei painovoimaa uhmaavat jättirinnat, nirunaru stringit ja kiusallisen vihjailevat (alatyyliset) jutut uppoa. Listaa voisi jatkaa loputtomiin, tai ainakin melkein. Enpä taida viitsiä.

En tiedä olenko tämän mielipiteen kanssa yksin, siis oman sukupuoleni edustajana, koska kieltämättä nämä alipuetut ns. yhden asian naishahmot ovat myös miespelaajan silmin, jos eivät kiusallisia niin ainakin, kohtalaisen huvittavaa katsottavaa. Sama ilmiöhän on varmaan periytynyt videopeleihin alunperin elokuvista ja portattu sellaisenaan videopeleihin. Ja lumipallohan on vaan vyörynyt eteenpäin nyt kun pelien grafiikatkin ovat kehittyneet. Toisaalta, samalla ajat ovat muuttuneet ja ehkä asenteidenkin olisi jo syytä. Herääkin väkisin kysymys että ketä tällainen objektointi enää palvelee nykymaailmassa?
Ja videopelien naishahmotko muka jotenkin seksistisiä?
Pötypuhetta! (kotaku.com)
Mission Mahdoton
Avopuolisoni heittikin minulle haasteen: Käski kääntää pelikokoelmani nurinniskoin ja etsimään sieltä hänelle naispäähenkilön joka hoitaa hommat siinä missä mieskin ilman ulkonäöllisiä assetteja. Alkoi yllättävän hankala (hikinen) vääntö, Sims kun ei tällä kelvannut vastaukseksi. Tarjoilin huteja Kingdom Heartsin Kairin muodossa (ei kelvannut koska ei ollut pelin päähenkilö ja Kairin ala-osa oli pukeutumisen osalta...arveluttava). Sitten keksin Super Mario Bros. 2:sen Princess Peachin, Super Marion mielitietyn. Pelissä Peach oli yksi neljästä pelattavasta hahmosta ja vieläpä niistä se jolla monet pelasivat. Ai miksikö? No, Peachin leijuvan hameen vuoksi, tietty! Ai niin...Aivan, juu... Ja eikös Princess Peach ollut muissa Mario-peleissä se pelastettavan neidon ja kakkupaakarin fuusio? No...Niin, tuota, joo...Perhana, ojasta allikkoon!

Batman: Arkham-Sarjan Catwomania tai Bayonetan pikkutuhmaa noitaa ei passannut ehdottaa, edes vitsillään, tuollaisten sutkautusten jälkeen, vaikka kummatkin hoitavat pelilliset hommansa kunnialla kotiin. Dead or Alive-pelitkin on syytä ohittaa hiljaa huokaisten, sama taitaa koskea Soul Calibur-sarjan Ivyyn ja hänen joka päivityksessä kasvavaan rintavarustukseensa. Lopulta alkoi tuntua ettei asiallisia naishahmoja enää olekaan...ja sitten näin valon.
Evey Frye, Assassin's Creed: Syndicaten
toinen päähenkilö. (pinterest.com)

Joulupukilta Vastauksen Sä Saat
Dilemma jäi sillä erää selvittämättä, vaikka puolisoni poimikin pelikasettien merestä sellaisenkin hyväkkään kuin Heavenly Sword ja nyökytteli hyväksyvästi. Pannaan korvan taakse! Sallimus toimii toisinaan kierolla tavalla, kun pukinkontista löytynyt Assassin's Creed Syndicate sytytti päässäni hehkulampun ja palautti välipäivinä mieleen jo unohtuneen väittelyn naishahmojen asemasta. Evey Frye, totta kai! Hän on yhdessä Jacobin kanssa yhtä lailla Syndicaten päähenkilö ja ainakin pelin alun perusteella ihan asiallinen sellainen. Myös esim. Tomb Raiderien Lara Croft-hahmoa on vuosien saatossa viilattu vuosi vuodelta asiallisempaan (realistisempaan) suuntaan. Ehkä ajat ovat sittenkin muuttumassa, ainakin edes jossain määrin.
Pätevän naispelihahmon etsintä
osoittautui yllättävän hankalaksi. (gamesknit.com)
Asianaiset Asialla
Täytyy myöntää että avopuolisoni heittämä haaste auttoi avaamaan myös omia silmiäni. Olinhan minä aina tiennyt että, vaikka naispelaajia nykyisin paljon onkin, videopelit on suunniteltu ensisijaisesti miellyttämään miesyleisöä. Mutta se, kuinka paljon peleissä olikaan tätä sekstistiseksi luokiteltua sisältöä naishahmoissa, yllätti. Toivottavasti ns. asianaiset videopelien päähenkilöinä valloittavat jatkossakin ansaitusti alaa pelimaailmoissa. Toki tällekin suuntaukselle(kin) löytyy vastustajansa, intohimoisiakin sellaisia. Mutta näkisin että mihinkään Gamergaten tapaiseen ilmiöön ei tässä olisi aihetta. Jokaiselle jotakin, se on suunta johon haluaisin nähdä videopelien tulevaisuudessa kehittyvän, tässäkin asiassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti