23. helmikuuta 2016

Arvostelu: Batman Vs. Robin

SISÄLTÄÄ SPOILEREITA

"Justice, Not Vengence"
Raskaasti Court of Owls pt. 1, pt. 2 ja Batman & Robin: Born to kill-sarjakuva-albumeista lainaava elokuva on ehdottomasti parasta Batman-animea pitkään aikaan. Gotham City saa niskaansa Court of Owls-salaseuran, joka muodostuu Gothamin varakkaimpien sukujen jälkeläisistä. Pöllöjen asialla on salamurhaaja Talon, jolla on myös omia suunnitelmia niin Batmanin, Robinin kuin Owlsien varalle. Tapahtumien sarja kietaisee Batmanin ja Robinin syvemmälle Gothamin varjokujien ja kattojen väkivaltabalettiin, joka repii Bruce Waynea ja hänen poikaansa Damien Waynea eri suuntiin kuin Star Wars: Revenge of Sith aikoinaan Anakinia ja Obi-Wania.

Batman ja Robin
(animesounds.net)
Elokuvan käsikirjoittajat ovat tehneet mahtavaa työtä onnistuen naittamaan kolme lempisarjisalbumiani yhdeksi täyspitkäksi animaatiopätkäksi. Erityispojoja ropisee siitä kuinka Damien on saatu istutettua niin saumattomasti Court of Owlsin saagaan (korvaten osittain alkuperäiseen saagaan sijoitetun Dick Graysonin roolituksen). Myös Talonin hahmoa on hahmotettu samaan tapaan lainaamalla Born to Killin "Nimettömän" ominaisuuksia Talonin hahmolle, ihan syntytarinaa myöden. Vaikka ihan täysin selväksi ei tullutkaan että miksi Talon halusi paitsi Batmanin myös Brucen hengiltä. Tässä mielessä Born to Kill toteutti asian paremmin, sillä siinä "Nimettömän" syntyhistoria pohjasi Brucen koulutuksen ensiaskeliin. Toinen vaihtoehto olisi ollut valita Taloniksi Court of Owls-sarjisten pahis Lincoln March, Bruce Waynen salainen veli.

Kasvukipuja
Talon
(fanbros.com)
Lukuisien hienosti toteutettujen toimintakohtauksien sijaan (vaikka niitä paljon onkin ja ne ovat upeita!) katsojan huomion varastaa hienosti roolitetut hahmot ja dialogi, joka on riipaisevan rouheaa. Papukaijamerkin ansaitsee Batmanin ja Robinin väliset keskustelut. Niistä käy ilmi kuinka Son of Batmanissa esiintyneestä, hiukan vinkuvasta, Damien-pojasta on kasvanut Robin (pojot siitä myös ääninäyttelijä Stuart Allanille!). Myös Batmanin ääninäyttelystä vastaava Jason O'Mara vakuuttaa. O'Mara valaa minuun uskoa että Batman-animella on tässä ja nyt varteenotettava työnjatkaja Kevin "the Batman" Conroylle (, joka myös esiintyy leffassa Brucen isänä!).

Animaation visuaalinen linja on kautta linjan värikästä, unohtamatta kuitenkaan Batmanille ominaista valojen ja varjojen sekoitusta. Mukana on myös uusimpien (Batman) anime-leffojen tapaan 3D-grafiikkaa käsinpiirretyn, perinteisemmän, animaation tueksi. Yksinkertaisesti? Kaikki toimii ja on kaunista katsottavaa. Myös verta ei kaihdeta näyttää tilanteen sen niin vaatiessa. Mihinkään gorella mässäilyyn ei kuitenkaan onneksi syyllistytä.

Kaiken kaikkiaan Batman Vs. Robin on loistava animaatioleffa, jota on helppo suositella Bat-faneille. Se kertoo hienosti kolmen merkittävän Batman-sarjisalbumin tarinat kietoen ne yhdeksi saumattomaksi kokonaisuudeksi. Pohjustusmateriaaliksi Batman Vs. Robiniin suosittelen Son of Batman-leffan katsomisen. Toinen suositeltava taustamateriaali löytyy Court of Owlsien ja Batman & Robin-sarjisten parista. Vaikka leffan juonen ymmärtäminen ei välttämättä sitä vaadi niin siitä saa taatusti enemmän irti, kun taustat ovat kunnossa. Batman Vs. Robin-leffan loppu jätetään hiukan avoimeksi viitaten seuraavaan, nyttemmin jo ilmestyneeseen, anime-pätkään Batman: Bad Bloodiin, joka tulee mitä vetämään trilogiaan nippuun ja ratkaisemaan Damienin kohtalon.

Arvosana:
9/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti