22. tammikuuta 2017

Skyrim: Modi Buildini


Elder Scrolls V: Skyrimin Special Edition on saanut PS4- ja Xbox One-konsoleilla modituen ja sitä siivittäen ajattelin itsekin pureutua asiaan. Modeja on nimittäin PS4:llä paljon (Xboxilla kuulemma vielä enemmän!), joten jos hyödyllisten ja peliä parantavien modien seulontaan saa upotettua aikaa aivan niin paljon kuin itse haluaa. Lisäksi monet konsolistit vierastavat modeja ja saattavat jättää ne lataamatta, koska pelkäävät niiden rikkovan pelin sisäiset skriptit, tai pahimmassa tapauksessa korruptoivan pelitallennuksen.

Modding: 101

Pelien modaaminen onkin aina ollut neljän osapuolen summa: Puristit haluavat vain parannella peruspeliä, toiset taas haluavat ravistella lorea lisäämällä siihen oman käden jälkensä. Jälkimmäinen voi tarkoittaa esimerkiksi uusia pelihahmoja, aseita, questejä tai jopa ihan kokonaisia pelialueita! Kolmas modiryhmittymä on fanipojat (ja -tytöt), jotka ottavat vanillapelin pohjan ja muokkaavat siitä esimerkiksi Taru Sormusten Herrasta-taistelutantareen. Tämä voi pitää sisällään mm. Uusia rotuja, skinejä, aseita ja musiikkia. Viimeinen factio keskittyy ns. Huijausmodeihin. Nämä voivat tarjota ylitehokkaita aseita, nopeampaa kokemuksen keräämistä sekä kaikki-mulle-heti-ratkaisuja.

Viimeisimmästä esimerkkinä toimii esim. Cheat-chestit, jotka antavat kaikki mahdolliset tuomiopäivän vasamat ja elven-bling-bling-armorit käyttöösi heti alkutekijöissä. Vaikka jotkut tuomitsevat nämä modit jyrkästi pelin sisäistä tasapainoa rikkovina, niin näitä modeja käyttävät usein mm. Useampaa hahmoa pelaavat pelaajat, jotka eivät halua aloittaa uutta pelikierrostaan aivan nollasta. Toinen huijausmodien kohderyhmä on pelaajat, jotka haluavat yksinkertaisesti vain pitää hauskaa ja keekoilla sekä pöllöillä buustatulla supermosurilla. Ja niinkin helppoa kuin cheat-chestin kaltaiset tekeleet on tuomita niin eikö juuri hauskanpidosta pelaamisessa pitäisikin olla kyse?

On With The Show!

Nyt kun arkkityypit on käyty läpi on helpompi lähestyä itse asiaa. Eli ensin esittelen modilistani nostaen sieltä muutamia tapauksia ja lopuksi näytän vielä oman load orderin (eli järjestyksen jossa modit on ladattu Skyrimiini). Huomioitavaa on että itse pelaan PS4:llä. Samoin modeja käyttämällä et voi ansaita pelin trophyja. Mutta nyt vihdoin kiinni modeihin!

Skyfall-asunto
(Elder Scrolls V: Skyrim SE, oma kuva)
Pientä Viilausta ja Suuria Kuvioita

Skyrimin talous hoidetaan kuntoon Rich Merchants of Skyrim ja Better Pelt Prices.
Asiaa sivuaa myös Rebalanced Leveled Lists, joka hienosäätää loottien ja droppien määrää järkevämmäksi.

Pieni mutta pikantti lisä ovat myös Lampposts of Skyrimin sopivasti sijoitellut valopylväät, jotka luovat pimeisiin öihin tunnelmaa. Toinen tunnelma-modi on Hold Border Bonners, jotka muistuttavat Skyrimissa vellovasta sisällissodasta ja eri factionien rajapyykeistä. Samoilua vuorien täyttämässä Skyrimissä taas helpottavat Master the Summit ja Bridges of Skyrim.

NPC:eiden keskustelujen välillä olevat tuumaustauot taas poistuvat Realistic Conversationilla, jolloin keskusteluiden flow pysyy luontevampana. Tähän kun vielä lisää Immersive Citizensin, joka tekee NPC:eiden käyttäytymisestä vaaran uhatessa luontevampaa.

Taistelun Tunnelmaa


Mäiskintää säädettäessä lähitaistelun ykkönen on BIG: More Kill Moves and Decapitations, joka lisää lopetusliikkeiden määrää mäiskinnässä, sekä maageille Phendrix Magic World DLC. Jälkimmäinen tekee biljoona pikkujuttua, jotka tekevät maagien elämästä merkittävästi helpompaa (ja mielekkäämpää) Skyrimissa. Lopuksi soppaan lyödään vielä sekaan Better Combat AI, jonka ansiosta tekoäly pistää entistä kovemmin hanttiin taistelussa.

Kun taistelut on säädetty kuntoon niin on aika keskittyä myös isompaan kuvaan. Ensimmäisenä lisätään rosvojen leirien määrää More Bandit Camps-modilla. Myös Forgotten Dungeons sekä EasierRider's: Dungeon Pack lisäävät muutamat uudet luolastot lymyttäväksi. Lisäksi kannattaa heittää kylkeen Populated Dungeons Caves Ruins, joka lätkii lisää vihuja luoliin vähentäen suvantokohtia.

Kovemman kaliiberin kavereille löytyy Legendary Creatures ja Deadly Bosses of Skyrim, jotka pitävät huolen siitä etteivät kaikki viholliskohtaamiset ole läpihuutojuttuja. Lisäpelattavaa haluavalle on helppo suositella myös Borderlands of Skyrimia, joka avaa uusia pelialueita ja bosseja.

Lisää Taivaan Pudotusta
(Elder Scrolls V: Skyrim SE, oma kuva)
Asuntomessut, Feat. Skyrim

Skyrimista löytyy modien myötä jokaiselle haluamansa palatsi tai tönön röttelö. Näistä suureellisempia ovat Dovahkiin Keepin kaltaiset melkein majesteettiset salit. Pienimuotoisemmasta asumisesta nauttivammalle taas suosittelen Princess Riverwood Cottagea , Skyfall Estatea ja Hunter's Treehousea. Monista kämpistä löytyy mannekiineja, joihin saa istutettua kätevästi sotisopat ja telineitä, joihin voi ripustaa omat miekat, kilvet ja kumppanit. Myös craftaamista helpottavat työpisteet löytyvät monista modiasunnoista mahdollistaen sen ettei kotoa tarvitse lähteä periaatteessa minnekkään. Omaan makuuni napsahti parhaiten Skyfallin sopivan kotoisa mutta käytännöllinen interiööri.

Pekka Pouta & Muut Sää-modit

Skyrim PS4: Modattuna
(Elder Scrolls V: Skyrim SE, oma kuva)
Skyrimissä puhaltavat kirjaimellisesti uudet tuulet! Special Edition fiksaili pelin ulkoasua jo hienoisesti mutta modit menevät ihon alle. Skyrim Is Windy, Rain and Snow FX, Supreme Storms, Surreal Lightning ja Supreme and Volumetric Fog tekevät pelimaailmasta pykälän verran paremman näköisemmän. Mikä parasta, modit eivät pahemmin rasita pelin suorituskykyä, joten peli pysyy edelleen miellyttävän jouheana. Tunnelman kannalta tärkeimmäksi modiksi nostaisin kuitenkin Darkness Fallsin, joka pitää huolen siitä että yöt ovat oikeasti pimeitä ja että ilman soihtua ei ulkosalle ole yöllä asiaa. Tämä myös tekee Lamppostin lyhtypylväistä kullanarvoisia ja yön selästä iskevistä vihuista salakavalia. Mahtavaa!

 
Koko modilistani ja latausjärjestykseni voi myös tsekata tästä videosta:
https://www.youtube.com/watch?v=Gn0OxILUq9Q

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti