Valitse Siipimiehesi
Peli alkaa oman hahmon luomisella, tai oikeammin sen valitsemisella editoitavien arkkityyppien joukosta. Vaikka mahdollisuuksia onkin, niin hahmonluonti ei ole edes samassa pallopuistossa edellisosien editorien kanssa. No, sainpahan silti tehtyä mieleiseni hahmon, joten enpä nurise siitä sen enempää. Propsit vielä siitä että erityisesti naishahmojen naamat ovat paljon...ihmismäisemmän näköisiä kuin aikaisemmissa hahmoeditoreissa.
Hahmon valitsemisen jälkeen pompataan skeittikaupunkiin, uuteen avoimeen peliympäristöön, joka koostuu eri teemoilla varustetuista alueista. Nämä alueet taas avautuvat pelaajalle pala palalta tehtäviä tekemällä. Alueiden teemat ovat pääosin aikaisemmista osista tuttuja (tehdas, koulu, huvipuisto jne.), mutta myös urbaani kaupunkiarkkitehtuuri viehättää. Ja tällä kertaa nämä eri alueet ovat aidosti pelattavissa ilman lataustaukoja (tai latausalueita, kuten edeltäjässä Tony Hawk's American Wastelandissa).
Skeittitasot laajenevat yhdeksi isoksi kaupungiksi! (youtube.com) |
Tony Hawk's pelien tarinat (,siis ne pelit joissa on tarina ylipäätänsä ollut ympättynä,) eivät ole koskaan voittaneet oscareita tai herättäneet syvimpiä tunteitani. Niiden osana on ollut enemmänkin toimia viihdyttävänä, mutta yhdentekevänä, taustahuttuna edessä siintävälle skeittijuhlalle. Tarinan tynkänä toimii tälläkin kertaa ohut juoni siitä kuinka ammattilaisskeittari Tony Hawk (kukas muu) aikoo muodostaa kahdeksan hengen huippuskeittari-joukkueen (nimeltään "Project 8"). Vain kovimmat lautailijat kelpuutetaan tähän kastiin, joten pelaajan on aloitettava pohjalta ja noustava rankingissa kahdeksan parhaan joukkoon. Sijoitus ranking-taulukossa taas kohenee tehtäviä tekemällä. Kun tehtäviä on tarpeeksi tehtynä aukeaa myös uusi kaupunginosa. Tuttua tarinaa siis sarjan veteraaneille.
Project 8 ei onneksi tyydy vain peesailemaan vanhojen Haukkojen spotissa, vaikka varmasti monille sarjan faneille olisi riittänyt vain Wanhan Hawkin päivitys uuden sukupolven grafiikoille (eli tuttavallisemmin Tony Hawk's Pro Skater HD). Vanhaa kontrollituntumaa on sen sijaan viritelty parempaan suuntaan. Erityisesti front- ja backflipit onnistuvat entistä mutkattomammin combojen yhteydessä. Myös ajanhidastuksena toimiva Focus-mode jatkaa sarjassa mukana mahdollistaen entistä hurjemmat temppusarjat. Myös skeittarin statseja on rukattu uudestaan, ehkä karvan verran realistisempaan suuntaan?
Uusin ja ehdottomasti himotuin jippo lautalukikkojen kavalkadiin on Nail-The-Trick-tempputila. Tässä tilassa aika hidastuu ja kamera zoomaa skeittarin jalkoihin. Tällöin analogitatteja pyörittelemällä pelaajalla on mahdollisuus pyöräyttää näyttävät flippitemput. Lisähaasteena temppu pitää lopettaa niin että skeittari laskeutuu laudalleen. Jos laskeutuminen ei ole aivan jetsulleen niin skeittari tipahtaa turvalleen. Yllättävän kinkkistä mutta onnistuessa tosi päheän näköistä ja palkitsevaa.
Älä Luovu Päiväduunistasi
Miinusta ropisee muuten niin komean pelin välillä takeltelevasti frame ratesta, joka köhii välillä. Myös sarjalle ominainen epätasainen tehtäväsuunnitelu ja tasapaksu tarina vaivaavat kokonaisuutta. Tarina kun ei nouse missään vaiheessa keulimaan vaan etenee ilman sen kummempia kohokohtia tai käänteitä. Oikeastaan jopa odotin ja toivoin Tony Hawk's Undergroundin tyyppistä "juonikäännettä", joka kääntäisi koko asetelman päälaelleen. Peli etenee vääjäämättä päätepisteeseensä kuin luotijuna, sen enempää mutkittelematta.
Kokonaisuutena Project 8 on kaunis kasvojen päivitys sarjalle ja ensimmäinen, ja omissa silmissäni ainoa, Hawk-peli joka on tajunnut kuinka avoimeen maailmaan sijoittuva skeittipeli pitää tehdä. Pelissä riittää koluttavaa ja avattavaa pitkäksi aikaa kompletionisteille. Sen pariin on aina ilo palata kerta toisensa jälkeen, joko vain pikaiselle lautailulle tai pidemmälle sessiolle. Suosittelen Project kasia sarjan pitkäikäisille faneille, noviiseja kehoitan aloittamaan aiemmista (PS1 ja PS2-aikakauden) osista.
Arvostelu: (PS3:lla)
8/10
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti