2. lokakuuta 2016

Meemi 17

Suosikkisankari: Batman

Harva sankari on niin ikonisessa asemassa kuin yli 75 vuotta porskuttanut Yön Ritari. Ja koska maileja on takana jo noin monta niin on hahmosta ehtinyt sukeutua myös yhtä monta uutta tulkintaa. Niistä elokuva- ja animaatio-puolella tunnetuimpia ovat mm. Cristopher Nolanin Yön Ritari-trilogia ja 90-luvun Batman animaatiosarja unohtamatta kuitenkaan kuusikymmentä luvun kultaista camphenkistä Batman-töllösarjaa, jota tähditti kuolematon Adam West.

TellTalen Batman on sekoitus uutta ja vanhaa.
(gamespot.com)
Videopelien saralla on ollut hiljaisempaa ja Yön Ritari on nauttinut virtuaalimaailmassa paljon vaatimattomampaa, mutta yhtä kaikki tasaista, suosiota. Vasta kaksituhatluvulla lepakkomies on päässyt ansaitsemiinsa raameihin pelimaailmassa, kun monet supersankaripelit saivat ansaitsemansa piristysruiskeen. Kovimman paukun teki ilmestyessään Rocksteady-studion menestyneen Batman: Arkham-sarjan esikoinen: Batman: Arkham Asylum. Se onkin sitten poikinut leegion varsin ansioituneita jälkeläisiä: Arkham Cityn, Arkham Originsin, käsikonsolien Arkham Origins: Blackgaten, Arkham Knightin sekä tulevan Arkham VR:n. Eikä myöskään kannata unohtaa vähäisemmälle maineelle jääneitä spinoffmaisia kännypelejä Arkham City: Lockdown ja Arkham Underworld.

Arkhamin lisäksi Batman on vieraillut mm. Injustice: Gods Among Us-mätkintäpelissä ja viimeisimpänä temppunaan hypännyt TellTale Gamesin kelkkaan. Tupla-teen Batmanissa tutustutaan viittasankarin varhaisempiin vaiheisiin ja pääpaino on dialogissa ja rikosten ratkaisemisessa toiminnan sijasta. Episodimuotoisena ilmestyvä paketti on ensimmäisen kahden osan jälkeen vakuuttanut ja tarina, joka on sekoitus tuttua ja turvallista sekä uutta ja täysin originelliä, toimii. Battiksen sompailun voi siid toteuttaa näinkin, vieläpä lisenssille täysin uskollisesti!

Mutta mikä tekee Batmanista minun suosikkisankarini? Ehkä se on hahmon mukautuvaisuus, se kuinka se on elänyt vuosikymmenten saatossa ja selvinnyt uudelleentulkinnoista aina voittajana. Hahmossa on jotain niin ikonista ja kuolematonta että Batman on Batman oli kyseessä tummanpuhuva Kevin Conroyn animaatio/peli-Batman, Christian Balen Yön Ritari-trilogian lepakkomies tai groovisti kieliposkella kekkuloiva Adam Westin 66-vuoden Batman. Jokainen uudelleentulkinta on onnistunut luomaan jotain uutta tuoden rikkaaseen loreen uutta tauhkaa. Batman on siis hahmona enemmän kuin hänen näyttelijänsä, tarinansa, pelinsä tai elokuvansa. Siksi hän on oma lempparihahmoni niin videopeliskenessä kuin kuvaruudun ulkopuolellakin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti