15. syyskuuta 2016

15 Years After: Halo

Pure pölyä, Covenantti!
(historyofgaming.com)
Avaruudessa kelluvassa rengasmaailmassa, Halossa kohistaan. Kun ihmiskunnan avaruusmariinien rippeet joutuvat tekemään pakkolaskun kesken kaiken taistelussaan Covenant-muukalaisliittoumaa vastaan. Mariinien tehdessä laskua Halolle, Covenant-liittouman pyhälle planeetalle, alkaa tapahtumien vyyhti joka mullisti videopelitaivaan vuonna 2001. Pelaajan ohjastama hahmo on ihmiskunnan supersotilas, spartalaisen sotilaskoulutusohjelman läpikäynyt, Master Chief-solttu, jonka panssarissa on ytyä ja itsekseen latautuvat suojakilvet. Chief ei turhia löpise vaan antaa tuliluikkujen hoitaa puhumisen. Ja silloin Covenantit ovat helisemässä!

Avukseen Master Chief saa kehittyneen tekoälyn, Cortanan, joka ohjastaa Chiefiä tällä uudella planeetalla. Taistelun tuoksinnassa mukaan lyöttäytyy myös avaruusmariinien harvat selviytyjät, jotka kantavat kortensa kekoon taistelussa muukalaisliittoumaa vastaan. Välillä hurjastellaan myös maastossa jeeppirämällä, välillä tankilla. Mielenkiintoisimmat tuttavuudet ovat muukalaisten Ghost-kiituri ja Banshee-lennokki. Ajokit käyttäytyvät riittävän näpsäkästi, mutta ajotuntumaa on turha odottaa. Ja oli ajokki mikä tahansa niin aina Covenantti puree pölyä!

Tekoälykästä

Halossa tekoäly loistaa. Jokaisella vihollistyypillä on omat käyttäytymistapansa ja paikkansa taistelussa: Gruntit ovat pelkurimaista massaa ja silkkaa tykinruokaa, Jackalit piilottelevat energiakilven takana, Elitellä on suojakenttä ja he ovat jokseenkin aggressiivista sorttia. Oma lukunsa ovat Brutet, jotka on ladattu raskaalla tykillä, joka tekee kipeää matkan päästä. Lisäksi Brutukset tulevat varsin hanakasti iholle, ihan kirjaimellisesti, ja syövät lipaskaupalla luoteja. Myös muitakin vihollistyyppejä paljastuu tarinan edetessä...

Jos vihollisilla on roolit selvillä niin samaa voi sanoa myös pelin tussareissa. Joka torikka on tarkkoin mietitty: Perinteisempää puolta edustaa perusrynkky, pislari, haulikko, kranaatinheitin ja snipu. Muukalaisilta taas saa takavarikoitua ladattavan laserläjäytin-pyssyn, plasmakiväärin sekä oman lempparini, Needlerin. Tämä pikkutuholainen ampuu talontäydeltä tappavia neulamaisia ammuksia, jotka hakeutuvat hiukan ja räjähtävät osuessaan maaliin. Paha vaan että jotkut Covenantin konnat osaavat torjua näitä ammuksia heijastaen ne pahimmillaan takaisin Master Chiefin omaan persiiseen!

Vaikka Halon tarina ei mitään suurempia oscareita voita niin itse pelimekaniikka on rautaa ja yllätyksellinen tekoäly kannustaa pelaajaa hinkkaamaan samoja kohtauksia läpi uudestaan (ja uudestaan). Ensimmäinen Halo voi aueta sarjan ummikolle varsin hitaasti, mutta kun se aukeaa niin siihen jää koukkuun! Katselee asiaa kuinka päin tahansa niin Halo on Xboxin räiskintäpelien eliittiä ja ehdottomasti suosittelemisen arvoinen jos avaruusmariinin ensivaiheet ovat jääneet vielä kokematta.

Arvosana: (Xbox)
9/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti