15. syyskuuta 2016

15 Years After: Halo

Pure pölyä, Covenantti!
(historyofgaming.com)
Avaruudessa kelluvassa rengasmaailmassa, Halossa kohistaan. Kun ihmiskunnan avaruusmariinien rippeet joutuvat tekemään pakkolaskun kesken kaiken taistelussaan Covenant-muukalaisliittoumaa vastaan. Mariinien tehdessä laskua Halolle, Covenant-liittouman pyhälle planeetalle, alkaa tapahtumien vyyhti joka mullisti videopelitaivaan vuonna 2001. Pelaajan ohjastama hahmo on ihmiskunnan supersotilas, spartalaisen sotilaskoulutusohjelman läpikäynyt, Master Chief-solttu, jonka panssarissa on ytyä ja itsekseen latautuvat suojakilvet. Chief ei turhia löpise vaan antaa tuliluikkujen hoitaa puhumisen. Ja silloin Covenantit ovat helisemässä!

Avukseen Master Chief saa kehittyneen tekoälyn, Cortanan, joka ohjastaa Chiefiä tällä uudella planeetalla. Taistelun tuoksinnassa mukaan lyöttäytyy myös avaruusmariinien harvat selviytyjät, jotka kantavat kortensa kekoon taistelussa muukalaisliittoumaa vastaan. Välillä hurjastellaan myös maastossa jeeppirämällä, välillä tankilla. Mielenkiintoisimmat tuttavuudet ovat muukalaisten Ghost-kiituri ja Banshee-lennokki. Ajokit käyttäytyvät riittävän näpsäkästi, mutta ajotuntumaa on turha odottaa. Ja oli ajokki mikä tahansa niin aina Covenantti puree pölyä!

Tekoälykästä

Halossa tekoäly loistaa. Jokaisella vihollistyypillä on omat käyttäytymistapansa ja paikkansa taistelussa: Gruntit ovat pelkurimaista massaa ja silkkaa tykinruokaa, Jackalit piilottelevat energiakilven takana, Elitellä on suojakenttä ja he ovat jokseenkin aggressiivista sorttia. Oma lukunsa ovat Brutet, jotka on ladattu raskaalla tykillä, joka tekee kipeää matkan päästä. Lisäksi Brutukset tulevat varsin hanakasti iholle, ihan kirjaimellisesti, ja syövät lipaskaupalla luoteja. Myös muitakin vihollistyyppejä paljastuu tarinan edetessä...

Jos vihollisilla on roolit selvillä niin samaa voi sanoa myös pelin tussareissa. Joka torikka on tarkkoin mietitty: Perinteisempää puolta edustaa perusrynkky, pislari, haulikko, kranaatinheitin ja snipu. Muukalaisilta taas saa takavarikoitua ladattavan laserläjäytin-pyssyn, plasmakiväärin sekä oman lempparini, Needlerin. Tämä pikkutuholainen ampuu talontäydeltä tappavia neulamaisia ammuksia, jotka hakeutuvat hiukan ja räjähtävät osuessaan maaliin. Paha vaan että jotkut Covenantin konnat osaavat torjua näitä ammuksia heijastaen ne pahimmillaan takaisin Master Chiefin omaan persiiseen!

Vaikka Halon tarina ei mitään suurempia oscareita voita niin itse pelimekaniikka on rautaa ja yllätyksellinen tekoäly kannustaa pelaajaa hinkkaamaan samoja kohtauksia läpi uudestaan (ja uudestaan). Ensimmäinen Halo voi aueta sarjan ummikolle varsin hitaasti, mutta kun se aukeaa niin siihen jää koukkuun! Katselee asiaa kuinka päin tahansa niin Halo on Xboxin räiskintäpelien eliittiä ja ehdottomasti suosittelemisen arvoinen jos avaruusmariinin ensivaiheet ovat jääneet vielä kokematta.

Arvosana: (Xbox)
9/10

10. syyskuuta 2016

Playing the Waiting Game pt. 2

Horisontissa siintäisi taas toinen toistaan houkuttavampia pelihankintoja. Täysin varmaa ei ole että hankinko näistä kaikkia, tai itse asiassa edes yhtäkään näistä. Alle olen kuitenkin ruotinut listaa lähitulevaisuuden (ja vähän kauemmankin tulevaisuuden) julkaisuista, joita itse pidän silmällä:

Lisäsisällön kanssa on kukkaron nyörit tiukoilla.
(forbes.com)
DLC:t Call of Duty: Black Ops 3 & Witcher 3: Wild Hunt Season Pass
Kun tämän pelin Season Pass ilmestyy alennusmyynteihin niin Valvomolainen singahtaa haukkana kiinni! Passin anti ei ole 100% vakuuttanut kierrätyksensä ansiosta, mutta kun hinta pompsahtaa kolmen kybäsen tietämille niin johan alkaa paukkua! Samat pöhinät pätee myös Witcher 3:sen Season Passiin, joka sekin on suurennoslasin alla. Vaikka siinä on sisältöä varmasti riittämiin niin aikaa on odottaa, kiitos massiivisen pääpelin.

Metal Gear Solid V: Definitive Experience
MGS-sarja on ollut aina lähellä sydäntäni. Ground Zeroes-prologi ja osa numero viisi ovat kuitenkin jääneet kokematta osittain David Hayterin ääninäyttelijävaihdoksen vuoksi, osittain siksi että MGS3 on allekirjoittaneella vielä kesken enkä ole edes vielä aloittanut Peace Walker HD:tä, vaikka kummatkin omistan. MGSV: DE kääriikin Ground Zeroesin, MGSV:n ja kaiken DLC:n samoihin kapeisiin kasvoihin tehden tästä ykköshankinnan peleihin perehtymättömälle. Mutta kuten sanottu, tässä on vielä hyvin aikaa tsemitellä ja odotella alennusmyyntejä...

Rise of Tomb Raider: 20 Year Celebration
Aikaisemmin Microsoftin yksinoikeutena julkaistu Rise of Tomb Raider saapuu vihdoin myös pleikkarille! Vaikka Laran rebootti on allekirjoittaneella vielä pelaamatta on tämä paketti sitä tasoa että on syytä innostua. Paketista löytyy kaikki DLC sisältäen uusia skinejä, aseita, Expedition-kortit, Blood Ties-yksinpelisisällön, VR-tuen ja ties mitä muuta. Sisältöä siis löytyy varmasti riittämiin!

Metal Gear tulee jälleen!
(www.reddit.com)
Katseet Kauemmaksi!

Myös muitakin mielenkiintoisia pelejä on korvilla lähitulevaisuudessa. Näistä ensimmäisinä ilmestyvät Watch Dogs 2:nen ja Call of Duty: Infinity Warfare (tai siis MW1-remaster, jonka me kaikki oikeasti haluamme). Vähän kauempana tulevaisuudessa siintää sellaisia juveleita kuin seuraava Spider-man-peli, Kingdom Hearts 3, Final Fantasy VII Remake. Huhu-tasolla on myös vielä vahvistamaton Shadow of Mordor-pelin jatko-osa sekä seuraava Batman: Arkham-peli. Paljon jännää siis tulossa!




Jotain Uutta, Jotain Vanhaa, Jotain Mobiilia...

Sen sijaan hiljattain on tullut myös tehtyä jo ihan oikeita hankintojakin. Haaviin on eksynyt Anttilan konkurssipesästä Uncharted 4 steelbook-versio neljällä kympillä. Kyseessä on allekirjoittaneen ensimmäinen (ja kenties myös viimeinen?) steelbookini. En ihmeemmin niitä kerää, koska niillä ei ole minulle varsinaista lisäarvoa. Unchartedin hankinta oli kuitenkin muutenkin ajankohtainen ja steelbook tuli kaupan päälle, so why not? Lisäksi boxi näyttää varsin päheältä syvänsinisine väreineen.

20 vuotta eikä suotta!
(tilt.fi)
Playstation Network Storesta tuli imaistua PS3:sen kiintolevylle PS2-versio alkuperäisestä Deus Existä. Hiukan tutoriaaliosuutta läpijuosseena täytyy myöntää että vaikuttaa mielenkiintoiselta. Kovalevyltä löytyy myös Human Revolution lisäreineen, mutta vielä en ole ehtinyt paneutumaan siihen. Toivottavasti pian sekin on edessä!

Mobiilipelit tuntuvat olevan itselläni nousussa. Pokemon Go:n ja Tomb Raider 1:sen ja 2:sen lisäksi kännyn muistiin on kulkeutunut nyt uusi kulttiklassikko. Metal Slug X irtosi Androidille Google Play-kaupasta muutamalla eurolla ja sen jälkeen on ollut ruutu täynnä räimettä aina arjen suvantokohdan niin salliessa. Peli puhkeaa selkeästi kukkaan tabletilla, kännykällä toimintaa on paikoin hankala hahmottaa ja kontrollit ovat hiukan suhmurat. Itse peli toimii kuin junan vessa, vaikka välillä hiukan hidasteleekin (kyseessä ilmeisesti teknisesti tyylipuhdas arcade-portti). Jos kiinnostuit niin testaa tabletilla!

Arkham Knight Photo-mode Osa 7

Ja Photo-mode sen kun vaan porskuttaa! Jo seitsemäs otanta Batman: Arkham Knight-pelistä napsimiani kuvia. Jos jotain Rocksteady on tämän pelin parissa tehnyt oikein niin se on tämä! Ilmaisena moodina päivityksen kautta ladattu Photo-mode on ainakin omalla kohdallani pidentänyt Arkham Knightin elinkaarta huomattavasti pääpelin päihittämisen jälkeen.

Toivottavasti sama ominaisuus löytyy myös tulevasta Arkham-Remasterista (kattaen Arkham Asylumin & Arkham Cityn)!

Batman, mies tiukassa paikassa.
(Batman: Arkham Knight, Oma Kuva)

"I am going to show the Arkham Knight what happens when he messes with MY CITY."
(Batman: Arkham Knight, Oma Kuva)

A City of Fear
(Batman: Arkham Knight, Oma Kuva)

Gotham, tähtipölyä & savua.
(Batman: Arkham Knight, Oma Kuva)

Kohta saattaa ottaa pattiin!
(Batman: Arkham Knight, Oma Kuva)

Arvostelu: Super Mario Maker (WiiU)


Mario Maker käyttää Drag&Drop-tekniikkaa.
(www.nintendo.co.uk)
Tee-se-itse Mario-peli

Oletko aina halunnut tehdä lempparivideopeliisi lisää kenttiä? Nyt voit! Super Mario Maker antaa pelaajalle paljon toivotut, yksinkertaiset drag&drop-työkalut, joiden avulla teet vinkeitä tasopomppukenttiä. Käytössä on New Super Mario Bros. U:n, Mario Bros. 1:sen, 3:sen sekä Super Mario Worldin teemat ja olennaisimmat kilkkeet.

Jos kenttien tehtailu ei nappaa niin Mario Maker tarjoaa myös mahdollisuuden ladata muiden tekemiä leveleitä netistä. Kenttien taso on kuitenkin LIEVÄSTI SANOEN vaihteleva ja kannattaa varautua etsimään sonnan seasta kultajyviä. Mutta niitä jyväsiä todellakin on ja parhaimmillaan ne ovat uskomattoman luovia rykäisyjä, joissa nähdään mihin Mario Makerin editori parhaimmillaan taipuu. Välillä räiskitään Shmup-hengessä, välillä peli muuttuu puzzleksi tai metroidmaiseksi seikkailuksi. Mario Makerista on moneksi!

Näitä kenttiä ei Mario-peleissä aiemmin nähty!
(verkkokauppa.com)
Rajoja & Rakkautta

Ainoita miinuksia ropisee editorin rajoittuneisuudesta sekä hatarasta pelintekijöiden luomasta valmiista sisällöstä. Mario Makerin uudelleenpelattavuusarvo onkin hyvin riippuvainen siitä kuinka paljon pelaaja jaksaa leikitellä kenttäeditorin kanssa. Jos innostusta kuitenkin on niin peli kestää aikaa loistavasti ja sen pariin tulee palattua säännöllisin väliajoin uudestaan kokeilemaan omia neronleimauksia. Nintendo, you done it again!

Arvosana: (Wii U)
9/10

Meemi 16

Ray on melkoinen ilmestys!
(playstationallstars.wikia.com)
Suosikkivastustaja: Metal Gear Ray

Metal Gear Rising: Revengence-pelin prologissa iholle marssivaa miehittämätöntä Metal Gear Ray-mechaa vastaan käyty taistelu tuo esiin Raidenin kyborgikehon päheyden parhaimmillaan. Aluksi väistellään Rayn konekiväärien sarjatulta Ninja Run-tekniikalla hyödyntäen Raidenin HF-miekkaa. Seuraavaksi pätkitään Metal Gearin tykittämät ohjukset palasiksi samalla pätkien itse robottia. Kun panssaria on möyhennetty tarpeeksi niin Raiden ratsastaa ohjussateessa kohti mechaa lopulta repien sen kappaleiksi. Ja sitten sama uudestaan. Koko komeus on yhtä uljasta, saumatonta toiminnan hurmetta. Pakko tykätä!

Arvostelu: Dragon Ball Z: Budokai Tenkaichi 3 (PS2)

Goku ja Frieza tukkanuottasilla, jälleen.
(es.dragonball.wikia.com)
Rock the Dragon!

Valtava hahmokasti, animelle uskollinen toteutus niin visuaalisella kuin audionkin sektorilla. Kun koko lohhariboltsi-sarjan sankarit eri sarjoista ja saagoista kääritään yhteen turpakäräjöimään niin siinäpä on puristeille pureskeltavaa! Voit siis vihdoinkin (tai jälleen kerran...) toteuttaa DBZ-fantasiasi marssittamalla Z-sotureita mielesi mukaan tässä kolmiulotteisessa mättökakkosessa. Singahda vaikka taistelutantareelle stooritilassa, jossa kalutaan ne sataan kertaan nähdyt matsit, ja muutama muukin what if-skenaario. Tai osallistu kampailulajiturnaukseen, Dragon Simin mikromanagerointiin tai kokeile siipiäsi Mission 100-tilassa, jossa soturitiimit kohtaavat toisensa. Voit jopa lopulta kutsua Shenron-loharin, kunhan olet ensin kerännyt vaadittavat Dragon Ballit!

"It's Over 9000!"

Jos pelitiloissa löytyy nIin myös hahmokaarti on kunnianhimoinen. Kaikki olennaisimmat ja leegio epäolennaisimpia sotureita on kääritty samoihin kansiin. Unohtamatta sarjalle ominaisia transformaatioita kattaen SSJ4-Gokun sekä olennaisimmat fuusiot. Laaja hahmokaarti kääntyy paikoitellen jopa peliä itseään vastaan, sillä osa hahmoista tuntuu väkisinkin hiukan samanlaisilta. Toisaalta jokaiselle löytyy myös takuuvarmasti oma suosikki hahmoarsenaalista!

Itse pelikokemus on skitsofreninen, taistelu tapahtuu läheltä ja kaukaa. Kauempaa roiskitaan ki-energianiitit ja lähietäisyydeltä puhuvat nyrkit ja satunnaiset supernopeusväistöt. Niillä vastustaja singotaan kauemmaksi ja laukaistaan perään tuomiopäivänvasama.  Samaa tanssia tanssitaan maalla, ilmalla ja vedessä, kunnes viisaampi antaa peräksi. Välillä jopa muutetaan muotoa transformaatioiden avulla. Ihme kyllä, paletti toimii!
Päävalikosta löytyy tauhkaa riittämiin!
(dragonball.wikia.com)

"Eikä Tämä Ole Edes Viimeinen Muotoni!"

DBZ on muotonsa vanki, siitä ei pääse mihinkään. Tarinatilaa syvällisempää sisältöä ei pelistä löydy. Muut pelitilat (, vaikka loistavia ovatkin!) ovat vain samaa turpasaunaa eri vihdalla. Sarjan fanithan tämän tiedostavat ja heille peli henkii mieletöntä fanipalvelua hahmoköörillä, joka hakee vertaistaan. Plussana mainittakoon että mukana on sekä japsi-että enkkudubit alkuperäisillä näyttelijöillä, joten jokainen saa juuri sellaisen Dragon Boltsi-kokemuksen kuin haluaa. Sarjan fanit, nauttikaa!

Arvosana: (PS2:lla)
8/10