27. elokuuta 2016

Ne Hyvät Lisenssipelit, osa 1

Joskus supersankaripelikin onnistuu.
(batmanarkhamcity.wikia.com)
Joskus onnistuu
Lisenssipelit....yleensä kovan ytimen omaava peliyhteisö suhtautuu näihin tuotteisiin kuin kulkutautiseen. Niihin ei haluta koskea ja mieluiten toivottaisiin että niitä ei edes olisi, ainakaan omassa kokoelmassa. Silti niitä vaan pukkaa elokuvien, kirjojen, TV-sarjojen tai muun oheismateriaalin avustuksella.

Ehkä lisenssipelien suurin ongelma on se että niiden ei tarvitse olla hyviä. Kohdeyleisönä toimivat fanit tyytyvät vähempään kunhan pääsevät syleilemään heille rakasta oheismateriaalia. Kun peli vielä ryyditetään alkuperäisillä (tai niiltä kuulostavilta) ääninäyttelijöillä, soundtrackilla, peliympäristöillä, hahmoilla ja tarpeeksi massiivisella markkinoinnilla niin se riittää. Aina joku menee halpaan.

Mutta siis, hyvät lisenssipelit, niitäkin on...ihan oikeasti. Seuraavaksi esittelen yhden niistä:

Batman: Arkham-pelisarja: Levitä Siipesi
Batmanin lisenssillä tujusti ratsastava pelisarja onnistui osoittamaan että lisenssinkin voi kääntää positiiviseksi asiaksi ja itse tuotteen eduksi. Kun mytologian tuntee ja kohtelee sitä arvokkaasti niin sen ympärille punotut pelimekaniikan ratkaisut tukevat lisenssiä eivätkä sodi sitä vastaan. Tällöin rikas taustamateriaalin tuntemus voi luoda mielenkiintoisen ja easter eggien täytteisen pelimaailman, joka henkii pelaajalle myös kehittäjätiimin rakkaudesta lisenssiin. Eikä tarvitse edes olla lisenssin fani, jotta pelistä voi nauttia!

Vahvan, tumman tarinan lisäksi Batman: Arkham-sarjan peleistä (paitsi Arkham Orgins: Blackgatesta) löytyy myös haastekartta-tila, jossa pelaaja voi hioa taistelu- ja hiiviskelytaitojansa loputtomiin. Tämä pikantti tila kannustaa pelaajia hiomaan omia taitaitojaan loputtomiin ja uusimmassa Bat-pelissä: Arkham Knightissa pelaaja voi myös verrata omia suorituksiaan kavereiden kanssa. Siinäpä sitten selvitellään nokkimisjärjestys lopullisesti! Enkä edes ole puhunut vielä lukuisista lisähahmoista ja -puvuista, jotka henkivät fanipalvelusta tarjoten lähes rajattomat uudelleenpeluun mahdollisuudet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti